SOFIJINU PRIČU MORAJU DA PROČITATI APSOLUTNO SVE ŽENE: JEDAN PAPA TEST MI JE TOTALNO PROMIJENIO ŽIVOT!

 

Sofija Petrović (25) kaže da, da je odlagala odlazak kod ginekologa zbog nedostatka vremena, danas “ne bi imala vremena ni za šta”, jer je Papanikolau test (PAPA test) odlučio sudbinu.

– Na kontrole sam išla redovno, a zadnji papa test imala sam tri mjeseca prije trudnoće.

 Potom sam, 10 jmeseci nakon porođaja, otišla na pregled. Sve u svemu, taj test uradila sam krajem februara – glasio je da sam treća b grupa – priča Sara.

Nakon što je u Domu zdravlja dobila rezultat. Odlučili su se za biopsiju, a rezultat je zahtijevao operativno liječenje.

Upućena je na konizaciju “hladnim nožem”.

Tamo je saznala da su ćelije HSIL, da veliki broj ćelija epitela ima izmjene, tačnije da su CIN3 i CIN2 (CIN3 se još naziva i nulti stadijum kancera), i u aprilu je bila upućena na operaciju.

 Strašno je  prihvatiti da nešto sa zdravljem nije u redu. Ali moramo biti objektivni i za što kraće vreme doći do  rezultata.

“E sad imam nekoliko mjeseci za zezanje sa ljekarima, odsustvo od obaveza i troškaranje na nepredviđene stvari koje prate bolest”.

Ne smijemo se plašiti rezultata. Koji god da je rezultat, za nekoliko mjeseci može biti samo gori.

Zato bolje danas da čujemo da ne valja, nego za nekoliko mjeseci da čujemo: “Žao nam je što  nismo ranije vidjeli, nemamo rješenje” – kaže Sara.

Sada je, kaže, skraćena samo za veliki dio grlića materice. Ali je sretna, i zdrava. Zato obavezno odmah zakažite  preglede koje odlažete.

 

receptizasve.com