Neodoljivo ledeno zadovoljstvo

 

Ž3 = Sladoled, planetarno popularna poslastica, nekad je bio strogo čuvana tajna, luksuz dostupan samo kraljevima

Ž7 = #sladoled22#

Sigurno da nema osobe koja tokom toplih dana ne uživa u sladoledu. On je ukusan, sladak, neodoljiv, prosto savršen. Preliven, na štapiću, u kornetu, sladoled može popraviti raspoloženje za samo nekoliko trenutaka.

Istraživanja pokazuju da samo jedna kugla izaziva lučenje hormona sreće, što je dovoljno da se odmah osjećamo bolje. Povijest sladoleda duga je koliko i čovječanstvo, a ova omiljena poslastica doživjela je potpunu evoluciju od trenutka kada je nastala.

 Bezbroj mitova

Nekad je bila luksuz, danas navika, nekad jednostavna mješavina leda i šećera, dok se danas služi u najnevjerovatnijim kombinacijama i ukusima. Ono što se kod sladoleda nikada nije promijenilo jeste činjenica da je jedna od najukusnijih i najpopularnijih poslastica na svijetu.

O sladoledu postoji bezbroj mitova i legendi, priča o tome kako i gdje je nastao. Naučnici tvrde da nije moguće utvrditi tačnu godinu nastanka, kao ni ime tvorca sladoleda, ali je sigurno da postoji stoljećima.

Italija, zemlja u kojoj se riječ sladoled (“đelato”) može pročitati i čuti na svakom koraku, smatra se kolijevkom ove poslastice. Međutim, sladoled, ili barem neki njegov oblik, postojao je i mnogo ranije.

 

avaz.ba