LIJEK STARIH GRKA PROTIV OSTEOPOROZE: Sačuvajte vaše kosti

osteoporoza

Da bi se osteoporoza prevenirala i izbjegla, važno je od malena voditi računa o načinu prehrane.

U adolescentnom dobu je od izuzetnog značaja i da mlada osoba bude fizički aktivna, jer tako potiče rast i razvoj kostiju. Predstavljamo vam i tri namirnice koje posjeduju najviše neophodnih sastojaka za zdrave i čvrste kosti.

Brokula (Brassica oleracea) pripada porodici zelenog povrća, koje osigurava dovoljno minerala i proteina, a naročito kalcija. Najbolje ju je konzumirati u sirovom stanju kao salatu, pa tek onda prženu na malo ulja ili obarenu na pari, s obzirom na to da termičkom obradom gubi važne sastojke.

Obilje minerala, kalcija, magnezija, kalija i željeza, svrstava ga na vrh top-liste namirnica za očuvanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja generalno. Prilikom pripreme, brokulu treba kuhati u ključaloj posoljenoj vodi, najduže pet do šest minuta. Na taj način očuvat će se većina korisnih sastojaka, kao i hrskav i lijep ukus.

Ovako skuhanu može se servirati na nekoliko načina:
• Začinjenu sezamom i limunovim sokom.
• Kao jednostavnu ukusnu juhu sa skuhanim karfiolom, u koju su dodati začini po želji.
• U vidu omleta s cvjetovima i isjeckanim stabljikama.
• Sa skuhanom tjesteninom uz dodatak sjeckanog kikirikija i maslinovog ulja.

Sezam (Sesamum indicum) predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se sezamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamjena za maslinovo.

U velikim količinama prisutan je i izuzetno važan kalcij, mangan, bakar, magnezij i selen. Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcija, sezam je pravi izbor. Dovoljno je jednu jušnu žlicu ovog sjemena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutro sve treba pojesti na prazan stomak, a postupak ponavljati u kontinuitetu.

Banana nije samo plod zadovoljstva, već i djelotvorno voće koje može zamijeniti kompletan obrok ili dopuniti ishranu. Djelotvorna je i protiv osteoporoze jer obiluje mineralima kalijem, manganom, magnezijem, fosforom, kao i folnom kiselinom.

U banani se nalaze i vitamini odgovorni za očuvanje gustine kostiju. Zanimljivo je da naučnici inzistiraju na konzumiranju zrelih, „pjegavih“ banana, jer nedovoljno zrele u svom razvojnom stadiju sadrže bjelančevinu, koja prema istraživanjima, suzbija djelovanje određenih enzima važnih za metaboličke procese u organizmu, pa shodno tome i za procese koji obezbjeđuju zdravlje i kvalitet kostiju.

Velika prednost daje se sušenim bananama koje rad metabolizma poboljšavaju, a sve korisne sastojke sadrže u koncentriranijem obliku, zbog čega su još djelotvornije.

LIJEK STARIH GRKA

Za lijek protiv osteoporoze, koji su spravljali još stari Grci, treba pripremiti 10 žlica mljevenih sjemenki lana, po pet žlica mljevenog sezama, sjemenki bundeve, zrna pšenice, sjemena suncokreta, tri žlice suhog grožđa i kilogram livadskog meda.

Sve navedene sastojke dobro pomiješati drvenom žlicom ili varjačom, a zatim smjesu uliti u staklenu teglu. Uzimati po jednu žlicu prije doručka i ručka.

 

izvor: kreativan.info