9 VEOMA LOŠIH NAVIKA KOJE ŽENE ČINE TOKOM CIKLUSA KOJE IH MOGU ŽIVOTNO UGROZITI!

60164094-696x398

Menstruacija”, samo ime je neprijatno i depresivno za mnoge žene. Definitivno tih 5 ili 6 dana izgledaju kao najgori period života za većinu djevojaka.
Dok morate mirovati i biti čisti za vrijeme ciklusa, ipak postoje neke navike kojih se definitivno ne bi trebali pridržavati. Studije o menstrualnom ciklusu su objavile zanimljive činjenice koje bi svaka žena trabala znati.
pored svih emotivnih i fizčkih uspona i padova sa kojima se žene suočavaju dok krvare , svjesno ili nesvjesno žene rade određene stvari koje se kasnije mogu ispostaviti kao veoma opasne po ženino zdravlje. Neke od ovih veoma loših navika ne biste nikada trebali pratiti dok imate ciklus a to su:
NOSITI ISTI ULOŽAK CIJELI DAN
Ovo je glavna greška koju žene čine tokom ciklusa koja bi se definitivno trebala izbjegavati . Jedno istraživanje preporučuje da mijenjate uložak svakih 3 do 5 sati, zavisno od toga da li je krvarenje jače ili blaže. Nošenje tampona ili uložaka duži period će prouzrokovati vaginalne infekcije i ozbiljne posljedice po vaginalno područje.
DAVATI VAŠEM TIJELU VIŠE BOLI
Osjećati bol tokom ciklusa definitivno nije dobro za vas. U stvari dok krvarite već ćete osjećati menstrualni bol u dnu stomaka tako da ne biste trebali činiti nišsta što bi dodatno moglo prouzrokovati bol u vašem tijelu.
Tako, pošto je tijelo već izgubilo moć da podnese bol ne biste nikad trebali nanositi dodatnu bol vašem tijelu. Stvari kao što su depilacija voskom ili druge stvari koje prouzrokuju bol u vašem tijelu trebate izbjegavati.
IMATI SEX BEZ ZAŠTITE
Mnogi misle da sex tokom ciklusa ne može dovesti do trudnoće . To nije uvijek tačno . Sex tokom ciklusa također može napraviti neke promjene tako da ste izloženiji infekcijama .
RIGOROZNO VJEŽBANJE
Fizičko vježbanje tokom menstrualnog ciklusa neće nanijeti velike štete vašem tijelu. Ali hoće kada radite neke rigorozne i znojne vježbe koje će vas preznojiti mnogo i iscrpiti vas . Također normalno vježbanje tokom nemenstrualnog ciklusa vam može ublažiti menstrualni bol , ali nije dobra ideja naprezati svoje tijelo dok imate ciklus .
PRESKAKANJE OBROKA
Preskakanje dbevnih obroka nije uopšte dobra ideja za bilo koji period . A preskakanje obroka dok imate ciklus može zapravo biti jako štetno . Razlog je zapravo jednostavan ! Vi već gubite puno energije , hranjive tvari i krv dok imate ciklus . A jedina stvar koja vam može povratiti energiju i održvati vas aktivnim je hrana koju unosite .
UKLJUČIVANJE U DEPRESIVE AKCIJE
Mnoge žene imaju promjene raspoloženja tokom ciklusa . Čak i par dana prije nego ciklus počne , žena se počne ponašati nervozno zahvaljujući hormonskom poremećaju u tijelu . Ove hemijske promjene dovode do edmotivnih promjena kod žena i ovo će trajati sve dok traje ciklus .
KONZUMACIJA MLIJEČNIH PROIZVODA
Konzumiranje mliječnih proizvoda tokom ciklusa će pogoršati menstrualnu bol . Mliječni proizvodi kao što su mlijeko , sir , jogurt imaju elemnt zvani arahidonske kiselina koje će vam pogoršati grčeve u želucu . Zato se preporučuje da mliječne proizvode uzimate umjereno ili da ih izbjegavate dok ciklus ne prođe .
NESPAVANJE TOKOM NOĆI
Odmaranje je veoma važno tokom ciklusa . S obzirom da grčevi u želucu otežavaju svim ženama spavanje , mnoge od njih biraju da ostanu budne tako što čitaju knjige ili čine neke druge stvari . Stoga je dobro da svom tijelu date kvalitetan noćni san tako da se odmore svi funkcionalni organi od cjelodnevnog naprezanja .
KONZUMIRANJE HRANE KASNO NOĆU
Redovno jesti obroke je odlično za vaše zdravlje . Ali neki žude za brzom hranom . Ali ako planirate jesti u sred noči to onda definitivno nije dobro za vaše tijelo zbog toga što se vaše tijelo odmara i neće biti spremno da primi svu masnu hranu koju unosite u njega . Umjesto da jedete nešto teško naveče , bolje je da u vaš stomak unesete neko voće ili frape .

 

 

izvor: narodnilijekovi.info